HEMLIGT RUM

Hemligt rum

*Författare

Anna Olofsdotter är precis som sin bok och sina målningar en mild, dynamisk, levande, sensuell och naket humoristisk levnadskonstnär.

Hon har bland annat arbetat som vegetarisk kock och journalist men ägnar sej nu främst åt att skapa bild och text.


*Poesi

Här delar jag med mej av bakgrundstoff till mina bilder. det kommer fler, men det här är den största bakgrunden: mamma.


Om när mormor egentligen hade flera månader kvar att leva, men dog.

Jag skulle vilja berätta en sak. Om en speciell händelse.

Det hände sej vid den tiden, då min mormor skulle dö, men de visste vi inte då. Vi pratade i telefonen om mormor som låg på sjukhem och hade cancer. Mamma var så himlans lessen för att mormor beskyllt henne för att ha stulit nåt gammalt porslin. Jag försökte förklara att det hörde till sjukdomen att bli sådär konstigt elak. Mormor var senil, hade cancer för fjärde gången och var nittiotre år gammal. Båda brösten hade opererats bort redan, men nu hade hon cancer överallt. Hon låg på sjukhem och hade ungefär sex månader kvar av sitt liv.

Min mormor va en såndär rekorderlig gardinfru som gömde en kam under mattan. Precis exakt där fransarna börjar, för att kunna kamma dem , om de blev trassliga. Det fanns aldrig ett dammkorn nånstans och kristallkronan skulle hon ju säkert ha vridit sej i graven om hon vetat att jag hade duschat, istället för att putsa .

Hursom Jag och mamma bestämde oss för att besöka mormor där på sjukhemmet, trots att hon var senilarg. Vi hade båda ca 20 mil var att åka från varsit håll och vi skulle bo i mormors lägenhet.

Hon hade ju flera månader kvar att leva mormor, så jag och min mamma hade lugn i sinnet när vi möttes upp. Det var vinter, men inte särskit halt på vägarna.

Precis den här dagen, av alla möjliga dagar, hade vårdhemspersonalen ringt mamma hela dagen, utan resultat. När vi så stod där välkammade och fina för att möta lilla porslinsmormor, kom de emot oss under mycket allvarliga miner. Mormor låg denna dag för döden. Precis exakt då.

Hon såg ut som en liten grå skata. Hon klagade på att hon var så trött.

- Sov du mormor, sa morgan, min rödhåriga kusin och första stora kärlek!

- Sov du mormor. Jag grät. Mamma prasslade med sina valerianaörtpiller som hon är beroende av. Vi fick verkligen följa mormor ända in i döden. Och det var bland det vackraste jag upplevt.

Precis i ögonblicket då hennes andetag kom med längre och längre mellanrum sprang mamma omkring i sjukrummet och sa.

- Det är min mamma.

- Det är min mamma.

- Det är min mamma.

Sen dog mormor.

Vi skulle sova i mormors lägenhet. Mamma skrattade och grät. Jag var bara glad att jag fick finnas där för mamma. Hon hade ju förlorat sin livskälla - men jag hade min kvar.

Mormor hade varit djupt religiös. Man fick inte spela kort, supa, röka eller vara oanständigt på andra sätt. Min mamma gjorde allt det där ändå och under hela sitt liv tjuvrökte hon för mormor.

Det kändes väldigt konstigt att vara i mormors lägenhet som ju var död nu. Vi satt i köket. Allt var som vanligt, förutom just detta att mormor inte längre fanns.

- Nä, sa mamma. Nu tar vi oss en sup! Hon plockade upp en kvarting ur handväskan och hällde upp. När hon fått spriten i blodet reste hon sej upp, tog en cigarett, tände den och rökte rätt ut i köket. Hon rökte i vardagsrummet också. Och hon skrattade.

Så får man väl inte göra? vad skulle mamma säga? och inte nog med det. Hon stökade till också. Knuffade på alla de blankputsade porslinsfigurerna. Stötte ner prydnadskuddarna på golvet. Hon askade i blomkrukan! Min mamma.

Jag såg en befrielse födas där i mormors lägenhet. Jag såg sorg, tårar och glädje. Min mamma har aldrig någonsin styrt mej. Just för att hon själv var så kontrollerad.

Det var det vackraste hon kunde ge.

 


*Länkar

*Kåserier

 

Jag älskar att skriva kåserier
det är ett sätt att få distans till livet.
och texterna är ofta grunden till mina bilder.

 

Grisar i säckar, rabarber och mobiltelefonförsäljare

- Det är fult att ljuga!

 

Det pågår en ny trend just nu har jag märkt. Ny för i år. På väg till mitt gym på Långholmsgatan ligger en blomsterhandel. Utanför bullas det upp mängder med grönt. I år har man plockat in mitt gamla barndomshem i krukor. Inte bara basilika och chili och tomater - utan rabarber! Små fruktbärande plommonträd och annat man har i en trädgård. Men nu avsett för balkongen. Det är rent underbart. Doftande och badande i solsken.

En annan trend är att alla expediter på alla butiker gått säljkurs. Och alla försäljare naturligtvis. Överallt. Och det jag reagerar på är att alla, ALLA har just den varan hemma, och använder JÄMT, som man frågar om.

Jag tycker det är fult att ljuga. Och de som håller i säljkurser måste vara riktigt dumma, som på fullt allvar tror att vi konsumenter, på sikt kommer att tro på just det återkommande argumentet, som återupprepas i alla sammanhang.

-Ja J A G har en Sony Ericsson själv och ääälskar den säger försäljarkillen vid ingången vid ringen.

-Ha haa. Du har gått säljkurs, säger jag. Han tappar ansiktet en stund innan han finner sej och spänner ögonen i mej och säger att det är sant.

 

Jag behöver verkligen en ny telefon för min kraschade nyss. Men jag vågar inte köpa en ny då alla försäljaridioter har just den telefonen och just den telefonen har bäst täckning i skogen och är billigast. Man får inte ens kolla funktionerna utan bara titta på en attrapp?

Grisar i säckar för 7000. Hjälp!

Så jag går med en stenålderskoloss gömd i fickan efter min dotter som glatt spelar bumbibjörnarna när det ringer.

Tralala och visselivissel. Veem har en sån signal tro, ser jag ut att säga och försöker gå snabbt och svara i fickan. För det går inte att ändra eftersom knapparna är så kassa.

 

Det är sommar strax. I vintras hade jag en rätt djup vinterdeppression som jag gick till läkare med för att få ljusterapi, som jag sedan tidigare vet har effekt. Detta var i slutet av januari. Läkaren erbjöd mej några piller i lyckobranchen i stället. Först kunde jag må sämre under två månader. Men då är det ju vår igen?

Han sa inte att han åt dom själv. Men det kommer väl det med. Läkemedelsbranchen måste ju också överleva. Och vad ska vi med psykologer till om de förmedlar bra kost, ljus, motion och sunt bonnförnuft? Åtta års utbildning till ingen nytta.

 

Min dotter är sjutton. Så min telefon är mycket gammal om man räknar i ”telefonår. Och livet är ofta så märkligt tycker jag. Då jag nyss pratade i min mycket gamla telefon med min unga dotter berättade hon att hon ska gå säljkurs för att sälja telefoner på ringen.

Mamman blev mycket tyst.

 

Det är  f u l t  att ljuga.

 

 

 

om att göra vårstädningen lite roligare genom att ”leka med sej själv”; kanske i korsett, stayups och svandunsdammvippa


Jag hatar att städa – och jag är verkligen en exhibitionist. Det får man ju inte vara. Det strider mot jantelagen. Så det brukar jag vara i smyg.

Det är väl inte riktigt vår ännu. Men ljuset har förändrats. Och solen värmer i lä mot väggar. Och det är samma visa varje år.
Man har lullat omkring och skvätt diverse oidentifierbart på kakel, väggar och skåpluckor i köket, stuvat undan små högar av böcker och annat i hörnen i vardagsrummet och ignorerat den förmodade sörjan under badkaret.
Allt i stearinljussken, och det vaga ljuset från ljusslingor.

Marssolen är grymt uppiggande! Adrenalinet stiger och själva livet känns kärlekskrankt. Ända tills man vaknar till liv på riktigt och börjar upptäcka de där ludna skåpen, fönstren som knappt går att se igenom och smetiga handavtryck på samtliga dörrar och skåpluckor.
Då börjar det bli dags att plocka fram svandunsdammvippan.

Det är stor skillnad på hur det känns att vara människa under soliga dagar – och de dagar då molnen hjälper tyngdkraften neråt.
Under de här tunga dagarna kan man shoppa. Jag är underklädesfetisch med specialisering på korsetter.
Och i dag ska jag städa! Inte köpa korsetter. Jag hatar att städa! Och jag städar jämt eftersom jag är en hopplöst rörig människa som dessutom hatar röra. Komplext och svårhanterbart. Och jävligt irriterande. Speciellt då det finns de som har subventionerade städerskor, men inte jag, som verkligen skulle behöva!.

Om man har tråkighetsallergi så får man se till att leka med sej själv i trista sammanhang. Så nu ska jag gå och köpa en dunk vin. Skruva upp bandit på högsta volym. Kränga på mej korsetten och stayupsen – och rocka loss i skiten!

Jag bor ju på sjätte våningen, nära gud, och har grannar i fönstren mittemot – och innan jag får anställning som en riktig showgirl – med en egen, sån stång, får jag leka med trästången mellan fönstren i stället.

 

Jesus har animerade hjärtan i sin gloria och ringer på dörren med rosa jordgubbskondomer :)

klockan är tre nu och jag har ännu inte fått alla mina rosa, vaniljdoftande kärleksbrev,inga kärleks-sms och min romantiska beundrare har ännu inte ringt på dörren med fluffiga bakelser och hallonsaft. men jag är en positiv figur. som lever i mina drömmar så hårt att de är verklighet. vilket resulterar i att jag är lycklig! skitsmart sätt att hantera den läskiga verkligheten. prova själv.
jag fick ett orange kuvert i förrgår i alla fall. förnekelse är en nödvändig egenskap i vissa sammanhang.

jag har varit fotomodell för inte så länge sen. jag finns på en brochyr som kommer att ligga på massor av bankkontor. lyckligt leende i svart skinnjacka och palestinachal. Uttalar jag mej om den allmänna pensionen och ljuger att jag har som nyårslöfte att börja spara innan jag fyller fyrtio. men fan. om man får välja mellan ett par rosa spetstrosor med tillhörande bh som sitter perfekt? hur kul är det då att spara? och hur kul är det att bli gammal och äta tapeter om man ens har såna.
så jag försöker hålla mej evigt ung i stället. jag äter vegetariskt GI. tränar sex timmar i veckan förutom alla milslånga promenader. och super. det är en snabbare variant av personlig utveckling. man blir genast både snygg, smart, sexig och allt det där som man kan läsa om i populärpsykologisk litteratur.

i eftermiddag ska jag leka bullmamma och göra en romantisk fika till min dotter med tillhörande pojkvän. det blir något i rosa med vanilj. kanske hallon och vaniljglass med såna hjärtan också som man kan hitta i kryddburkar. dom är fina.
och rosa kondomer ska dom få. som luktar jordgubb :) inte de där handklovarna med rosa ludd. nån måtta får det vara!
och kanske att någon prins har tryckt in sin vita springare i hissen och ringer på just då också. han är lång och smal med senigt muskullösa armar. tycker om att laga allt som är trasigt och är dekorerad med animerade hjärtan i en gloria kring hjässan. nästan som jesus.

åh. så romantiskt. jag tror jag smäller av.

"Om när jag tog en sömntablett istället för den antiinflamatoriska Diclofenac - som läkaren gett mej mot tennisarmbåge"

Har man ett rikt inre liv, spelar det inte så stor roll vad som händer utanför egentligen. Det är spännande ändå. De som har ett rikt inre liv vet att det är lätt att snurra till det i ”verkligheten.

För mej är fenomenet ”kaos, en slags vardag. Jag är van att både banna och berömma mej själv. Jag är van att det luktar bränt för att jag glömt plattan eller ugnen och jag blir lika lycklig varje gång då jag verkligen postar ett brev!

Och, jag berömmer mej själv lyckligt och ordentligt varje gång.

Jag tar aldrig någonting för givet när det gäller mej själv. Och jag får alltid hjälp av ”livet”. Jag vet inte hur det går till riktigt, men behöver jag skjuts, dyker en bil upp, och saknar jag köksbord, har någon ett att ge bort.

Allt detta händer utan affirmationsramsor, rökelse och anderesor. Jag kan till och med vara fullkomligt säker på att allt ska gå åt helvete, ringa mamma och gråta hysteriskt – och ändå, ändå..

Nu stod min bil i dalarna. Helt död i 20-30 graders kyla. Alla planer hade gått åt helvete och jag skulle vara på mässa om en vecka, och hade ingen-ting färdigt. Dessutom hade jag vansinnigt ont i vänster armbåge.

Tennisarmbåge sa doktorn och skrev ut sömnmedel för sömnen och antiinflammatoriskt mot armbågen. Jag vaknade knappt den där morgonen efter.

Och till saken hör att jag tränar varje morgon, för att få adrenalin alls vintertid.

Men just denna dag. Efter mitt läkarbesök, när hela mässan helst skulle fixas igår-vaknade kroppen hjälpligt.men sinnet.sov.

Jag är ju oftast en ardennerkvinna, men idag ringde jag mamma och bara grät.

Och hon pratar som vanligt om hur kallt eller varmt det är i hennes del av sverige och hur hennes nya gardiner ska hängas idag.

Jag kom aldrig till gymet. Vilket dagligen är min räddning för att få psyket i balans. Istället ringde det på dörren och min banderoll till mässan levererades (exakt under den tiden som jag vanligtvis skulle ha varit på gymet) vilken jag varit övertygad skulle komma till ICA-posten via en liten lapp i brevlådan och som jag skulle ha hämtat kring hörnet.

Den var perfekt och snygg. Levererades vid dörren, utan förvarning.

Det ringer på dörren igen och en bekant från skogen (där man inte ringer innan man kommer) vill in för att vänta på ett byggjobb. Jag undrar om han har bil! Och vi åker till rusta för att köpa allt övrigt jag behöver inför mässan – och som jag haft ångest över hur det ska komma hem? Det är lampor och det är mattor och det är papper och det är färg och det är spik och det är tejp och det är ståltråd.

Precis innan färden tar jag en tablett, och smörjer in armbågen med antiinfammatorisk salva. Och när jag handlar kan jag inte fundera. Jag gör det bara.

Dagens råd :”Tänk ingenting - Bara dansa och le”




Bonussläktingarna ska sammanföras med tomten som är far till alla barnen och 08-bruden vill ha en dedline på sin julklappslista

den här midsommaraftonen var lite speciell faktiskt. jag har en helt ny, och för första gången i mitt liv fungerande relation? jag vet inte om det beror på mej eller honom och jag väljer faktiskt att inte analysera det hela.
det är ju såhär med bonus-bonus-bonus-familjer; att man blir rätt många till slut.

den här midsommaren firade vi med hans ex, hennes ex-ex och hennes nya - samt tre barn.
exklusive mitt barn. det var väldigt trevligt!

men nu ska min dotter träffa nya släkten äntligen, till jul. min nya kärleks mamma, pappa, mormor och farmor och farfar. hon är sexton år och har hållt sej undan länge..ingen har träffat henne ännu - eftersom hon har ett intensivt liv i stockholm, och mamma. hon flyr gärna hem till dalarnaskogen.

det är inte bara mellan muslimer och kristna det blir kulturkrockar. det händer också mellan mor och dotter. jag är skogsunge. min dotter är genuint infödd stockholmare. hon är ung. jag är medelålders. jag är långsam. hon är uppvuxen i ett explosivt IT-samhälle. dessutom pluggar hon teknisk industridesign och jag flummar runt som konstnär.

kort sagt frågade min nya pojkväns mamma vad min dotter ville ha i julklapp. hon ville så klart göra ett fint första intryck! - jag messade vidare frågan via mobilen till min dotter. och hon svarade.

- när? måste du ha listan, jag måste ha en dedline!

barfotamamman och strumpdilemmat
- samt lite religionslära


strumpor har alltid varit ett problem i vår familj. hur jag än beter mej har vi ca 60 olika strumpor och kanske sex lika. det här märks ju inte så länge man har skor på sej förståss - eller undviker strumpor helt.
jag har haft lite olika kreativa lösningar på det här problemet. tex "omaka-strumppåse som man sorterar då den blir proppfull" - eller; "ja, vi köper bara svarta strumpor så syns det inte så länge man i alla fall har långbyxor på sej.

då min dotter var liten gick hon på ekologiskt, vegetariskt hippiedagis - där hade alla olika strumpor - eller inga strumpor alls. det var skönt! själv gick jag barfota och kallades "barfotamamman". då det blev kallt använde jag sockor. de försvinner inte lika lätt?

min dotters pappa är muslim. ända sedan hon var liten har jag försökt förklara för den här pappan att en människa måste få välja sin religion själv med sitt hjärta och sin hjärna i samarbete. jag kan inte säga att det har varit speciellt framgångsrikt. en dag då hon var ca sex år kom hon hem och frågade om jag trodde att gud brydde sej om ifall man har olika strumpor på sej?
jag stannade upp och funderade så det knakade på hur hon kunde komma på en så märklig fråga. vem gud är - eller i vilken form han existerar är ju mer normalt i den åldern. - nääää, det kan jag väl aldrig tänka mej att gud bryr sej om, varför undrar du det? - jo, prästen på muslimskolan säger att jag inte får ha olika strumpor på mej! det var så det kom i dagen att pappan hade satt sin lilla dotter i muslim-söndagsskola.

sensmoralen borde bli att; olika strumpor är bra i vissa sammanhang.

Om bröstens vara -eller icke?

jag har läst att man inte kan punktträna. men hävdar bestämt motsatsen! det kan man visst. jag har tränat bort ölmagen genom att träna på att inte dricka öl och nu är den i princip borta, och brösten med :( ...
på tal om bröst så har samtliga av mina vänner opererat brösten - eller vill, eller sparar.

det började för ca 20 år sen med mina två närmaste väninnor. den ena såg ut som en hybrid mellan en utvikningsbrud och zornpinuppa. enormt runda, fylliga bröst (G-kupa). putmage, getingmidja. raka fina axlar. fast i hullet. mörkbrunt tjockt hår. arabnäsa och gröna ögon.
kort sagt jävligt vacker.

den andra; en älvlik varelse. tunn. eterisk. slank. lång. blond. enorma mandelögon. med välformade små bröst (såna som behåller formen livet ut).

zornkvinnan är numer en äkta svensson med två barn, man, hund volvo, raggarbil och villa.
brösten har hon opererat bort.
den andra hittade en miljardär och bor i värsta gräddan vid vattnet i ett litet slott på mälarhöjden. hon opererade sej till säkert f-kupa..

sensmoralen borde bli att öl är bra och silikon en ekonomisk investering.
alltså; inga nyheter i dag heller.

Helly Hansen eller Fjällräven
- och hur divigt det är att vilja vara" skogsig

jag har en tonårsdotter. hon är lite svårfångad sådär. det är inte mamma som är mest central i hennes liv precis. och jag har rätt nyss upptäckt att jag faktiskt råkat uppfostra henne till en riktig diva. hon mest ler och strör skräp omkring sej - dessutom har hon låånga vackra fingrar med ovala snygga naglar längst upp. det har jag aldrig haft! fö är hon rätt lik mej - men det har hon tack och lov inte förstått ännu.
och den pinsammaste i världen, det är jag!

igår storhandlade vi. det är en ny ide jag har i min uppfostringsmetod för att avvänja henne från divalaterna. nästa steg blir tvättstugan! hon inte ens trycker ner tvätten i tvättkorgen ännu, den lägger hon världsvant ovanpå, med sina extremfeminina disney-kvinna-fingrar, även om korgen är tom.

hon klarade handlandet galant och hade full koll på alla priser eftersom hon faktiskt förstår att om man köper en ost som kostar 10 kr mindre så har man tio kronor kvar..och vid upprepade tillfällen kan man komma upp i en tusenlapp till slut. enkelt.
en diva är smart!
…till slut kan det bli en fjällrävenjacka...

hon är väldigt svår att få ur sängen och jag är ju precis som i ferdinand, en förstående mor! jag har läst att tonåringar växer så hemskt att dom behöver sova en massa - men sover man typ ett dygn så får hjärnan syrebrist också. vilket inte heller är så bra. så det gäller att hitta balans i sovandet.
jag har uppfostrat henne att bli väldigt fåfäng, det var i och för sig omedvetet - eftersom barn mest gör som man gör och inte som man säger.

när vi handlade igår hittade jag en helly hansen jacka på rea för 1800 - mitt hjärta klappar fortfarande jävligt hårt!
Hon – vill ha en fjällräven.. haha såna jävla 08-ideer. För mej handlar det så klart om "back to basic"..motorsågar, granskogsdoft och snö mellan tårna då man bastar!

Det - vet hon ingenting om.

 

om förlossningssmärta och ofrivillig bäbissjuka; eller kanske en yngre valpig man kan duga som surrogat



Det har hänt någonting hemskt med mej! Varje morgon längtar jag efter en mörklockig liten varelse som varm, strålande och leende kryper upp i sängen, pussar och babblar och hämtar Max-böckersom ska läsas och travar omkring i hemmet med småstövlarna på fel fot.

Jag bor på söder i stockholm och är snart fyrtio år. Min dotter är fjortonochetthalft. Här,i storstan, får alla sina barn kring trettiosju. Jag ser dagligen gråhåriga farbröder i min egen ålder och fethåriga tanter med barnvagn. Sönderslitet rusande med gråtande småbarn i vagn.

Jag vill inte ha någon bäbis! Absolut inte!

Jaga till dagis. Ha full koll sju år framöver och bara få vila när den lilla människan sover. Näpp. Det går fetbort!

Jag är ju en realistisk flicka som inte låter mej luras av hormoner. För det är ju det, det måste handla om. Sista chansen inför menopausen lixom. Hormonerna skriker att det snart är försent. Dessutom är sexlusten rätt välutvecklad, så att säga, man kollar in lämpliga offer på gatan och sådär.

Jag är ingen mammamamma! När jag var gravid läste jag allt om att föda smärtfritt, gick på yoga för att mjuka upp bäckenet och bokade in barnvakter tills jag skulle resa utomlands.
Det blev ingen smärtfri förlossning.

Det fanns en pappa på den tiden. Honom kastade jag en stol på då han försökte hindra mej från att dunka huvudet i duchväggen, för att förleda smärtan, under värkarna. Och när hon väl kom ut fick jag en kärlekschock som inte lagt sej ännu!

Dom säger att man glömmer den där smärtan. Det har ju inte jag gjort. Och det skulle ALDRIG falla mej in att utsätta mej för något liknande igen!
Men det har hänt nånting hemskt med mej. Jag tycker att barn är söta och blir alldeles varm och mjuk. Nu har ju jag läst att det där är biologiskt. Att ett barns proportioner rent instinktivt får oss att mjukna - detta gäller även djurbarn och fenomenet har aldrig drabbat mej tidigare. För mej är barn lixom vuxna; människor. vissa gillar jag och andra inte. Barn kan vara hemskt odrägliga.

Så en hundvalp kanske skulle stilla min hunger? eller varför inte en lite yngre man - en valpig.


 


*Inredning
INREDNING
Jag inte bara målar damer. Jag håller på med en del inredning också. Lampan ”Olydig” kan beställas på sikt. De är alla personliga och handtillverkade av återvunnet material. Även punkhästen kommer att finnas till försäljning inom kort. Vid intresse, ring 070 2364126 eller maila jordeanglar@hotmail.com.

Inredning Inredning Inredning


*Recept

 

Inspirationsbok i kokkonst;

hur kreativa smaklökar dansar!

Jag har jobbat till och från som vegetarisk kock sedan tjugo år tillbaka. På festivaler, kursgårdar och som catering. Jag brukar säga att jag är uppfostrad av "Herman" på fjällgatan i stockholm, för det var där jag började min karriär. Och det var vi på Hermans som bröt tråkighetsstämpeln kring vegmat tillsammans.

Här under RECEPT kommer jag att dela med mej av min bokidé;

 

Inspirationsbok i kokkonst;

hur kreativa smaklökar dansar

Min avdelning inom mat-och kokbokshavet är att få dej att hitta din egen kreativitet och lust i relation till matlagning. Mina gäster frågar ständigt om recept. Jag har inga recept. Jag leker. För mej är matlagning en del av min konstnärliga ådra - och via min inspirationsbok i kokkonst ska jag förmedla hur jag arbetar, så att du lätt kan göra det själv - helt utan små teskedar, decilitrar och exakta mått. Grundtänket".

Här nedan kan du bläddra bland mina "recept - det kommer nya då och då.

 

 

Kärleksbröd;

degen lever, och vill bli knådad med kärlek


Baka bröd är enkelt och roligt. Det du behöver är ett grundrecept;  två x 50 g jäst till en liter vätska. Vätskan måste ha samma temperatur som kroppen. Det kollar du genom att blunda och stoppa ner fingret i vätskan. Det ska inte kännas någon temperaturförändring. Du blandar jästen i vätskan och fyller sedan på med ingredienser till en deg.
Det finns inga regler då det gäller bröd, man kan stoppa i nästan vad som helst.

Till exempel gröt, råriven morot eller kokt potatis får det hembakta brödet att bli segare och mindre smuligt samt att det behåller fukten och känns nybakat i flera dagar!
Alla älskar doften av nybakat. Och jag minns en kvinna som var min chef i tjugoårsåldern, som sa att: det viktigaste då man bakar bröd är att man har kärlek i händerna eftersom jäst är levande organismer. Det här tänker jag på varje gång jag bakar. Och det gör mej glad och kärleksfylld.

Så. Allt bröd är kärleksbröd! Det här kärleksbrödet är gjort på två stora, grovrivna morötter och en dubbel portion havregrynsgröt innehållande ca 10 klippta fikon, två rågade nävar solrosfrön, ca en liter klippta vårnässlor en rågad matsked råsocker, en skvätt olivolja och två tre teskedar havssalt.
Fikongröten som ska koka enligt havregrynens grundrecept på paketet fungerar som bas till degvätskan. Både fikonen och solrosfröna blir härligt mjuka av att koka med gröten.

Då gröten är klar häller du i ca 5 -7 dl vatten, blandar i morötterna, blundar och sticker ner fingret. Har vätskan lagom temperatur smular du i jästen, rör om och börjar röra ner mjöl.
Jag använde graham och vete. Degen ska vara just en deg. Hällre för mjuk än för hård. För mycket mjöl gör brödet hårt och en för fuktig deg är svår att knåda. Tänk på att degen jäser till ibland tredubbel storlek och behöver en större dunke att jäsa i.

Ju varmare omgivning desto snabbare jäser degen. Jag brukar ställa degbunken på spisen med duk över och sätta ugnen på 200 grader. Det får inte vara korsdrag i rummet, men att ha en dörr eller ett fönster öppet en bit bort har jag aldrig märkt har någon betydelse.
Efter en halvtimme brukar degen ha jäst färdigt. Det kollar man genom att försiktigt trycka på degen med ett finger. Buktar degen tillbaka har den jäst klart och vill knådas en stund. Det är enklast att använda vetemjöl då man knådar och hela tiden hålla händerna torra av mjöl. Knådningen har den funktionen att jästtrådarna dras ut och den alkohol som bildas av jästen pressas ur degen.

Man kan rulla små bollar eller forma limpor. Jag gör det alltid enkelt för mej. Av en enlitersdeg formar jag antingen tre limpor i en långpanna eller delar degen i två och trycker ut på två långpannor.
Just det här fikonbrödet pressade jag ut på två olivoljade långpannor, skar i lagom stora bitar och pickade med gaffel några hål i varje bit - detta för att undvika stora jäsningshål i brödet och för att de ska bli enklare att bryta efter gräddning.

På plåten ska brödet jäsa igen. Kolla med ett lätt tryck på brödet. Buktar det tillbaka är det färdigjäst. Det tar mellan 15 min till 30 min.
Det här brödet gräddade jag på 175 grader ca 35 minuter. Gräddningstid på bröd varierar. alla ugnar är olika och tjockleken på brödet har betydelse.
Jag brukar grädda på 175 grader. Det tar lite längre tid men brödet blir mustigare och behåller fukten bättre.
små bullar kan behöva 10 - 15 min
långpanna med brytbröd 30-40 min
limpa 40-60 min

Det där med gräddningstid är lite marigt, beroende på ugn, hur degen jäst, hur mycket fukt det innehåller. Ett knep är att daska till på brödet med handen. Låter det ihåligt är det klart.

Bröd är verkligen roligt att leka med. Man kan skapa hur näringsrikt bröd som helst! När min dotter var liten gjorde jag bröd på råris, spirulinapulver, nyponskalmjöl, sojamjöl, grönkål, bovetemjöl, morot och kokta linser, för att bombardera den lilla kroppen med högsta möjliga näringsdos.

Hela gröna oliver blir väldigt vackra i en brödskiva.  Fetaost och soltorkad tomat blir lyx. Bröd med en färsfyllning inbakad blir tillsammans med sallad en härlig maträtt. Lek och  hitta på ditt eget bröd.

 

 

 

Att svepa ihop en kokosdoftande thaigryta - med starksöt, rostad extrasås

text på g..

 

 

Varmt och indiskt!

En himelsk linssoppa

Det viktigaste med indisk mat är kryddbasen och jag kryddar rejält. Det ska dofta indien i köket. Och vad är härligare än varma, spännande kryddor som letar runt i alla vrår av huset när kylan tränger där ute.


Det finns mängder med olika, färdiga, Indiska kryddblandningar att köpa. Som Tandoori och Garamasala. Men jag gillar mest min egen. Jag blandar ca en och en halv matsked per krydda till en soppa på fem liter. Gör en dubbel sats om du älskar indisk mat.

svart senapsfrö

anis

fänkål

spiskummin

koriander

pepparkakskrydda

kanel

kardemumma


Alla kryddorna ska vara torra. Senapsfröet ska vara helt. De övriga pulver, eller helst slarvigt mortlade med ca 10 procent hela kryddor.

För att få fram aromen kan du sedan rosta kryddorna i stekpanna under omrörning en stund. Det ska dofta, men inte lukta bränt. Rosta på hög värme. Rör. Lyft pannan och för den fort fram och tillbaka om det blir för hett.

Häll sedan i gi*, smör eller en neutral rapsolja och låt puttra på ettan ett par minuter under omrörning.  Din kryddblandning är klar.

Soppbasen

Fyll en femliterskastrull till en fjärdedel med röda och- eller gröna linser. För snabbare koktid låter du dem ligga i blöt över natten. Börja med att koka linserna mjuka. Häll av vattnet och häll på nytt, så att tre fjärdedelar av kastrullen är täckt. Linser kokar relativt fort.

Den här soppan kan vara en ren linssoppa eller innehålla lite grönsaker också. Ett förslag är att tärna i ett par tre potatisar i cmkuber. Riva en stor morot grovt, och finhacka ett halvt, normalstort blomkålshuvud. Nästan vad som helst i grönsaksväg passar. Bara det inte har en för framträdande smak som tex rotselleri.

Potatisen och moroten kokar med från början. Blomkålen kan vänta – den kokar så snabbt.

 

Nu är det dax att krydda!

Rör runt i soppbasen och droppa i din doftande indiska blandning, varvat med:

vanligt havssalt

riven färsk ingefära

pressad vitlök

ljus soja

sweet chili

sambal oelek och

citron

samt lite, lite gurkmeja

Det ska smaka! du bygger upp en symfonibalans mellan de här kryddorna. Det är som att skapa musik, måla eller dansa. Var inte rädd. Prova.

Låt det puttra, rör och smaka av. Känn efter vad som behövs. Ha fokus på smaklökarna. Jag gillar kardemummasmaken som är varm och skön. Den brukar jag vilja strö i lite extra av.

Just du kanske gillar kanel eller ingefära. Låt smaklökarna dansa med kreativiteten. Det blir sällan helt fel, men alltid olika.

Din soppa är just nu nästan fettfri. För att höja smaken ytterligare är det fint att smaka av med vanlig grädde, rapsolja eller gi*. När du börjar känna dej nöjd med smaken häller du över blomkålen.Linssoppan blir bara godare och godare ju längre den kokar. En timme duger. Men en tretimmarsputter blir himmelsk!

Indisk mat är ju nästan alltid charmigt sönderkokt med en gudomligt genomträngande smak. Men det bestämmer du själv. Tänk bara på att fylla på med vatten eller grädde under koktiden och rör ordentligt i botten med jämna mellanrum. Jag tycker att den här soppan ska vara tjock. Som en mustig soppgryta. Men nu är det du som håller i rodret.

 


Får du kvar av din indiska kryddblandning går den bra att spara i en burk – nästan hur länge som helst. De här kryddorna användes från början för att hålla farliga bakterier borta, och gör säkert ännu; i delar av världen där det saknas kylmöjligheter.

*gi är en indisk smörolja kan man säga. Du lägger ett paket smör i en kastrull. Lägger på ett lock och låter smöret smälta långsamt på ettan. Ha koll. Det får inte ryka eller koka. Smöret kommer att separera efter en stund. På botten ligger en vit bommulsliknande massa. Över får du en gulaktig olja. Det är gi.

Häll försiktigt oljan i en burk utan att den vita bottenmassan följer med. Spar i kylskåp och använd i din indiska matlagning. Den här oljan sägs ha väldiga krafter, och om det beror på heliga kor eller nånting annat. Det vet inte jag, men det höjer smaken.

Denna sida kan varmt rekomenderas för beställning av indiska kryddor mm:

indiskkryddor.se

 

 

Lasagne

med rödvinsmarinerad sojafärs och grillad fårost

- dekorerad med gröna pumpafrön

Lasagna med rödvinsmarinerad sojafärs

Marinad är riktigt härligt att göra. Och det blir gott! Var inte så noga med teskedar och decilitrar. Det händer ingenting mer än att det blir lite annorlunda smaksammansättning på maten.

Marinaden den goda. Den blandar jag med lika delar ljus soja, rödvin och sweetchili samt olivolja tills smaken är balanserad. Rör runt med lillfingret i skålen och smaka av. När söt-syra-salt-balansen känns mjuk är det dax för kryddor.

När jag vill ha köttkänsla använder jag timjan och rosmarin som bas. Kryddpeppar, svartpeppar, vitpeppar, enbär och lite lagerblad. Tänk, känn och fundera vad som passar ihop. Min egen nyhet i en traditionell kötthistoria är fänkål som har en liten lakritssmak och passar utmärkt. Det är som att skapa en symfoni. Tänk, smaka känn, och var inte rädd - det kan inte mer än bli fel; och det blir det sällan. Våga. Skapa din marinad och låt det torra sojaköttet marineras över natten. Vill du använda Quarnfärs eller fryst sojafärs räcker det med ett par timmar.

Då färsen marinerat färdigt silar du av vätskan och spar i en bytta. Värm en stekpanna och bryn färsen på låg värme. Häll på av marinaden om det blir torrt. Blanda sedan i krossad tomat. Låt puttra ihop en stund. Smaka av.

Jag gör aldrig béchamelsås utan använder keso i stället. Blandat med en god buljong,till fest, lite grädde, aningen honung, samt majzena som förtjockning. Mycket enklare! Behöver inte ens koka. Bara att blanda.

Varva nu plattorna. Börja med antingen grädde eller olja i botten på formen så att det inte fastnar. Ovanpå strör du färdigriven ost och grovsmulad fetaost och sen på med pumpakärnor och svarta kalamataoliver som garnering.

Jag gräddar lasagnen på 175 grader tills plattorna är mjuka sen grillar jag en stund på 200 grader för att få fetaosten lite brun. Ha koll under grilltiden. Det går fort att bränna.

Det finns nästan ingenting som är så gott som grillad fårost!

Servera med mycket härlig sallad. Och bygg marinaden med känsla. Det är det som är hemligheten.

 

 

Pastapesto i härligaste sommarbuffén

Jag mixar nästan alltid min egen pesto. Då blir den precis som jag vill. Pesto är en italiensk pasta på nötter, bladgrönt,parmesan, salt och olja. Den används oftast som pastasås – både varm och kall men även på pizza eller bara separat i en skål på bordet för att kanske doppabröd i.


På just den här bilden har jag mixat pinjenötter, cashewnötter, färsk basilika, färsk ruccola, färsk persilja, citronsaft, vitlök, olivolja och havssalt. Sedan smulat ner en god parmesan. Den gröna dekorationen är krulliga, söta ärtskott och en roskivi.

Propotionerna på ingredienserna i en pesto kan variera. Det är den slutliga smakbalansen och koncistensen som är viktig. En liten regel är ungefär lika delar nötter, bladgrönt och olja. Övrigt är smaksättning. Det går att använda enbart basilika, enbart persilja eller enbart ruccola. Eller en blandning av allihop. Jag har aldrig provat tex färsk spenat, men det funkar säkert också. Nötterna kan vara pinje, naturella cashev, mandel, pistage, peccan – de olika smakerna ska fungera tillsammans. Tex hasselnöt har ju en rätt speciell smak och passar kanske inte så bra.

Börja med att mixa nötterna. Skaka mixern under tiden den arbetar så att ett grovt pulver bildas. Blanda i det bladgröna med vitlök, olja, salt och citron. Olivolja är bäst, men både raps och majsolja går bra det med. Mixa, prova smaka och känn, tänk. Ta lite i taget av ingredienserna och smaka av. Peston ska vara smakrik. Och grön, och fet och salt – med lite lagom syra. På slutet smular du ner valfri mängd grovriven parmesan.

För att få fram en röd pesto mixar man i soltorkad tomat i stället för bladgrönt. Välj en inlagd eftersom de naturella kan vara så hårda att de behöver ligga i oljelag flera timmar för att mjukna.

Peston går att använda i många olika sammanhang och går att spara i kylskåp tio dagar till två veckor i en burk med lock, kanske ännu längre.

Några serveringsförslag är att blanda peston i kall pasta eller som slutsmaksättning i en wook. Den är fin att blanda i en quinoasallad eller hälla på ett bröd och grilla en stund i ugnen.

Hitta nya, egna, användningsområden. Kanske i turkyoghurt till en vit dressing eller som inslag i en traditionell bechamellsås som spännande kryddning. Lek med sinnena!

 

Jag brukar göra en grillbuffe med pastapesto som huvudrätt ”italiengrek-inspirerad  som festmåltid sista kurskvällen, då jag kockar för någon kurs på Idöborg skärgårdsö. På bordet står:

Grillspett: med halloumi, paprika, succini, majskolv, lök, tomat  och sojakött – dränkt i god marinad! Som grillas live (se marinad ovan - lasagnereceptet)

Greksallad: tomat, rödlök, fetaost, kalamataoliver, solrosgroddar, lite kivi eller melonbitar

Örtvinegrätt: valfria örter, gärna färska mixade med vitlök, balsamvinäger och olja

Örtsnittar: formbröd skurna på diagonalen och dränkta i mjuk örtvinägrett med flingsalt på, rostade i  ugn.

Pastapesto: gärna fullkornspasta, penne håller bra utan att gå sönder, och lite strimlad soltorkad tomat i.

Zatziki: urkramad grovriven gurka blandad i turkyoghurt, lite salt, lite citron och lite vitlök

Duka vackert en solig kväll!

 

 

Sockerkakan lingondröm

För att skapa en sockerkaka behövs ett grundrecept. Sen kan man stoppa nästan vad man vill i kakan. Det gäller att tänka vad som är gott tillsammans.Det här är min idöborg special – LINGONDRÖM


Sockerkaka

2 ägg

2 dl socker

50 gr smör

3 dl mjöl

2 dl mjölk

2 msk bakpulver

 

Jag använder alltid råsocker i mina bakverk, det har en skön arom och innehåller dessutom lite mineraler som vitt socker helt saknar. Du väljer själv. Vitt eller brunt. Istället för mjölk använder jag mild yoghurt som gör kakan saftigare. Mer smör gör kakan ännu saftigare och godare, och kaka äter man inte så ofta – därför tycker jag att man kan strunta i fettmängden och njuta – lite mer sällan, ta gärna i upp till 150 g.

Mjölet byter jag mot graham. Graham har ett skönt tuggmotstånd och en upphöjande effekt på just bakverk som vitt mjöl helt saknar. Vitt mjöl är platt för mej och går helt bort i nästan alla sammanhang.

 

I just den här speciella idöborgkakan har jag lagt nära fem dl lingon. Men det går bra med en dl eller två, det blir bara mer eller mindre lingonsmak. Jag har också lagt i vaniljsocker och ett par nävar pecannöt.

 

Glasyren är mixad på ett par matskedar philadelphia, lika mycket smält smör – några lingon för den rosa färgen, några nypor salt och florsocker till krämig konsistens. Den är grymt god.

 

Hur ser din sockerkaka ut? Gelehallon kanske blir spännande?